#4 dingen die ik leerde van in het buitenland studeren 

Hola! Welkom bij weer een nieuwe blog! Ik zit intussen zes weken in het buitenland. Nu ik een beetje gesetteld ben, heb ik rust om terug te kijken op de afgelopen maand. Het was een intensieve maar mooie maand! Ik had niet durven hopen dat ik het hier zo leuk zou hebben. Vandaag op de blog 4 lessen die ik nu - na een maand ervaring - graag met jullie wil delen! Mocht je vragen hebben of twijfel je of je zelf naar het buitenland moet gaan (om te studeren): schroom niet om contact op te nemen. Ik denk graag met je mee!  

 

LES 1 |  LAAT LOS

Stipt op nummer één voor mij: laat los, laat los, laat los. Echt waar. Ik wil zó graag alle touwtjes in handen hebben. Iemand heeft wel eens gezegd: 'Saar je perfectionisme is je kracht, maar ook een valkuil. Laat los, please.'

 

Alles in de hand hebben. Dat kan dus echt niet als je naar het buitenland gaat. En zeker niet als je in een land terecht komt waar ze alles rustig aan doen en waar ze wel zien wanneer ze aan hun werk toekomen. Toen ik hier kwam, werd ik zo in het diepe gegooid en moest ik alles zelf uitzoeken. Ik ben van mezelf nieuwsgierig en ik vind het leuk om nieuwe plekken te ontdekken, maar dit vond ik wel pittig. Over het algemeen bleef ik positief - want ja: de zon scheen, de mensen waren (best) aardig en ik was in een mooi land - maar het was wel een oefening in het loslaten. Niet alles kan, niet alles hoeft. Laat maar los. Laat het over je heen komen en het komt echt wel goed. Doe wat je kunt maar leg de lat niet te hoog. Streef niet almaar naar perfectionisme. 

 

Ik leg mijn (eigen) lat hier 10 x minder hoog dan in Nederland. Het leven is nou eenmaal niet alleen maar rozengeur en maneschijn. :) 

 

LES 2 | WEES ACTIEF ( EN GA OP ZOEK NAAR OPLOSSINGEN )

Natuurlijk wist ik dat ze in Spanje Spaans spreken en dat ik geen woord Spaans kon. Maar, ik kon mij niet voorstellen dat de mensen die Engels spreken hier zeldzaam zijn. Al mijn vakken waren in het Spaans en daar had ik absoluut niet opgerekend. Ik moest dan ook even omschakelen toen ik merkte dat ik de vakken - waarvoor ik hier kwam - helemaal niet kon volgen. Ergens is het typisch Spaans, ze denken soms heel anders dan Nederlanders, maar misschien had ik het ook kunnen weten. Ik weet het niet. 

 

Even dacht ik: wat doe ik hier? Alles is in het Spaans en ik snap er he-le-maal niets van. Ik mis Nederland, ik mis alles en iedereen. En toch besefte ik juist op het moment dat ik zo graag naar huis wilde dat ik een actieve houding moest hebben. Alleen dan ging het hier lukken. Naar huis gaan was niet de oplossing. Ik moest op zoek naar oplossingen, hier in Spanje. En gelukkig, na wat omleidingen kwam ik terecht bij een Engelstalige coördinator. Hij heeft mij geholpen en een nieuw vakkenpakket samengesteld. Ik heb gezien dat het veel uitmaakt of je een actieve houding hebt of dat je blijft bij je problemen. Wanneer je actief opzoek gaat naar oplossingen en nieuwe uitdagingen aangaat ben ik er van overtuigd dat je een stuk verder komt. Met vallen en opstaan. :) 

LES 3 | DENK NIET TE MOEILIJK

Heel veel mensen vroegen aan mij: waarom heb je voor Spanje gekozen? Ook in mijn Spaanse taalles moest ik (in het Spaans) uitleggen wat ik hier kwam doen. Eigenlijk is het antwoord op deze vraag best heel simpel. Ik wilde in de eerste plaats een buitenland ervaring opdoen. Een jaar geleden heb ik twee weken in Engeland een talenschool gedaan en daar heb ik toen zoveel van geleerd.  Voor mij was het dan ook geen groot vraagstuk of ik naar het buitenland moest gaan. Ik wist dat deze keuze een goede stap was, maar dat neemt niet weg dat ik het ook wel pittig vond.

 

Naast de buitenland ervaring wilde ik mijn kennis verbreden op het gebied van (internationale) politiek, ik wilde Spaans leren (dat is nou eenmaal een wereldtaal, en best handig als je dat kent), ik hou van de zon en ik wilde niet te ver weg. Natuurlijk leek het mij ook interessant om eens in Amerika, Australië of weet ik waar te kijken. Maar ik voelde dat Spanje voor nu goed was. Niet te ver weg, lekker veel zon en een goed land om Spaans te leren. :) Ik heb de afgelopen weken geleerd dat ik niet te moeilijk moet denken. Wanneer iets goed is, is het goed. Het kan altijd beter en soms is het goed om daar naar te streven, maar niet altijd. Goed is ook goed. :) 

LES 4 | GENIET !

Vorige week kreeg ik bezoek vanuit Nederland. Dat was echt even fijn. Er werd tegen mij gezegd: 'Geniet nu, want de tijd gaat snel en je gaat hier nog heimwee naar krijgen!' Die opmerking bleef bij mij hangen. Voor mij is het leven hier in Spanje normaal, maar eigenlijk is het verre weg van normaal. Ik ben echt dankbaar voor deze kans en ik besef dat ik met alles wat in mij is mag genieten van wat hier op mijn pad komt. Van alle mooie dingen, mooie plekken, fijne koffies, leuke feestjes, bijzondere gesprekken en toffe lessen. 

 

Tot slot! Deze week ontving ik een mail van iemand die ik echt hoog heb staan. Zij inspireert mij met wat ze doet en ik kan veel van haar leren. Zij schreef mij o.a. het volgende: 'Ik hoop dat het goed met je gaat en dat je het naar je zin hebt op de plek, waar je ook bent. Met genoeg rust en onrust zegmaar.' 

 

Met genoeg rust, oke. Maar genoeg onrust? Ik moest het even twee keer lezen. Later besefte ik wat ze bedoelde. Juist misschien die onrust zorgt ervoor dat je uitzoekt wie je bent, wat je doet, wat je wil en wie je wil zijn. Klinkt misschien allemaal heel zwaar maar dat valt wel mee. Op zijn tijd is het best handig om dat uit te zoeken.

 

En voor mij persoonlijk: ook juist die onrust brengt mij dichter bij mijn Redder.

 

Tot zover voor nu. Bedankt voor het lezen. Ik wens jullie een heel mooi weekend en tot snel! 

Commentaren: 0

V O L G   M I J   O P   I N S T A G R A M   

@ B I J P U U R S A A R

© Puur Saar 2020

Puur Saar | Saar Kunz 

info@puursaar.nl